czarnuszka

Czarnuszka – cudowne czarne nasionka

Czarnuszka, a dokładnie olej z nasion czarnuszki siewnej (inaczej zwanej czarnym kminkiem) staje się coraz bardziej popularny, dzięki swoim wielokierunkowym właściwościom. Może być stosowany doustnie, zewnętrznie bezpośrednio na skórę oraz jako składnik gotowych oraz ręcznie robionych kosmetyków. Aktualna „moda” na czarnuszkę cieszy mnie niezmiernie, ponieważ sama jestem jej wielką fanką. Wiem, że informacji o czarnuszce jest mnóstwo w internecie, dlatego chcę dla Was to usystematyzować.

Czarnuszka – zastosowanie doustne

Czarnuszka jest znana ze swojego naturalnego działania przeciwalergicznego, uodparniającego, antybakteryjnego, antywirusowego, przeciwpasożytniczo i antygrzybicznego. Ponadto ułatwia trawienie, wspomaga pracę wątroby, pomaga chorym na astmę (zwłaszcza u dzieci). Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym czarnuszka pomaga również przy walce z nowotworami i rekonwalescencji po radio- i chemioterapii.

Dla mnie osobiście czarnuszka jest niezastąpiona jako suplement wspierający odporność moich dzieci. Podaje im olej z wymieszany naturalny syropem z malin, owoców bzu albo aronii, zależy co akurat mam w lodówce. Przepis na czarnuszkowy syrop znajdziecie np. tu KLIK . Jako, że zawsze robię to w porannym pośpiechu, to przygotowuję go na oko: 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka syropu, kapka cytryny, intensywnie mieszam i gotowe. Pamiętajcie, żeby zrobić przerwę w podawaniu. Moje dzieci biorą w sekwencji 3 miesiące, 1 miesiąc przerwy i kolejne 3 miesiące. I tak cały okres jesienno-zimowy wspieramy czarnuszką.

Czarnuszka – zastosowanie zewnętrzne

Olej z czarnuszki siewnej jest niezastąpiony jeśli chodzi o pielęnację skóry. Ma on działanie łagodzące, przeciwzapalne i regenerujące przez co doskonale się sprawdza przy takich problemach skórnych jak egzemy, trądzik oraz atopowe zapalenie skóry. Działanie przeciwalergiczne można wykorzystać przy różnego rodzaju zaczerwienieniach i pokrzywkach o podłożu alergicznym. Właściwości olejku eterycznego znajdującego się w oleju są wykorzystywane przy stanach grzybiczych skóry owłosionej i nieowłosionej. Ogromną zaletą oleju z czarnuszki jest fakt, że może być stosowany na problemy skórne u dzieci o 1. dnia życia.

Stosowanie oleju bezpośrednio na skórę

Tak jak pisałam wcześniej olej może być stosowany bezpośrednio na skórę. Doskonale sprawdza się przy poparzeniu słonecznym. Wystarczy smarować 2-3 razy dzienne poparzone miejsca. Tak samo sytuacja wygląda w przypadku skóry podrażnionej przez zimny wiatr i mróz. możesz stosować olej z czarnuszki w każdej sytuacji gdzie skóra jest podrażniona wymaga regeneracji.

Olej z czarnuszki można też stosować bezpośrednio na skórę głowy i włosy. Sprawdza się przy łupieży, zapaleniu mieszków włosowych i swędzeniu skóry głowy. Dodatkowo wzmacnia włosy i hamuje ich wypadanie. Wystarczy 1-2 razy w tygodniu wetrzeć w skórę włosów łyżkę oleju z czarnuszki, pozostawić na 1 godzinę i umyć dokładnie włosy delikatnym szamponem.

Przykładowe przepisy z użyciem czarnuszki

Krem z  czarnuszką do pielęgnacji skóry niemowlęcej: KLIK

Mleczko na oparzenia słoneczne z czarnuszką: KLIK

Pielęgnacje cery problematycznej: KLIK

Gotowy kosmetyk z czarnuszką

Jeśli nie masz czasu/chęci/składników na samodzielne przygotowanie kosmetyku z czarnuszką zapraszam Cię do mojego sklepu CUDDO, gdzie znajdziesz maść do pielęgnacji skóry atopowej, opartej na czarnuszce. W skład wchodzą jeszcze masło shea, olej kokosowy, konopny, macerat z nagietka i witamina E. Maść świetnie nawilża i odżywia skórę, jest bezwodna, dzięki czemu świetnie nadaje się również na zimę. Mimo tego, że jest mocno tłusta bardzo dobrze się wchłania. No i oczywiście można ją stosować od 1. dnia życia.

Czas jesiennych przeziębień się zaczął, a w raz z nim okres grzewczy, który nie jest łatwy dla przesuszonej i wrażliwej skóry atopowej, więc łapcie czarnuszkę w najlepszej dla Was postaci, najlepiej wewnętrznie i zewnętrze.

Asia

czarnuszka - cudowne czarne nasionka

Leave a Reply